Beteshagarna i vinterskrud

Vintern har slagit till med buller å bång här i SalneckePark i Örsundsbro. Underbart vackert när solen passar på att ge oss det där extra dagsljuset som vi alla behöver nu.

Det är 1 februari och vi går som det som känt heter ”mot ljusare tider”. Just denna efter lunch tid visar temperaturen på – 8 grader. Då kan vi har våra små fyrbenta ute lite längre än när det var som igår – 15 grader. Det kändes som lite för kallt för de små tassarna. Kaninerna klara väldigt låga temperaturer tack vare den vinterpäls de har. Väldigt imponerande, hur djuren snabbt anpassas till sin omgivning. Och om man har en kaninkompis så värmer de gärna varandra med den närhet som även vi människor får att vara nära.

När våra egna kaniner men också gäster är ute i hagarna vu under vintermånaderna så är det en självklarhet att de hela tiden har tillgång till hö. Har dock upptäckt utifrån några av våra egna att de äter mindre hö när de är ute det till trots att det inte finns gräs att beta. Lite extra pellets får våra egna kaniner att söka upp när de kastas ut i hagarna. Detta för att bland annat bevara deras naturliga beteende att söka efter maten.

Det är också nu det passas på att städas i burarna när de är ute. När man inte har en massa små nyfikna medhjälpare som antingen bara är överallt där man håller på eller som tror att sopen och skyffeln är en rival så underlätta detta den delen av arbetet som blir smidigare. Och så behöver de få komma ut och röra på sig.

Vårkänslor och kaninkull

Våra fyra vackra sachsengold är väldigt aktiva små sötnosar och behöver dagligen får möjlighet att springa av sig. Sachsengold är en otroligt vacker ras. Alla dessa fyra har stamtavla och är ringmärkta. Två av dom Miss Golden Gate och Miss Miranda är våra egen uppfödda. De föddes i början av juni 2020. Miss Miranda är en ”keeper”, men är du intresserad av söta Miss Golden Gate så hör gärna av dig, så berättar jag mer om denna lilla tjej, som skulle behöva komma till ett för alltid hem, som sina syskon har fått göra. Det är lite oklart om vi kommer ha en kull av sachsengold till våren, däremot är planen på en kull av dvärgvädurar. Är du intresserad av en dvärgvädurunge? Redan nu kan du lämna ditt intresse (detta är inte bindande), så skriver vi upp dig på vår intresseanmälan och återkommer till dig så snart vi har vårens första kull.

På återseende!

Pensionatsvärdinna och uppfödare
Jouanita Törnström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *