Pälsterapi är vetenskapligt inte en accepterad terapiform i den utsträckning den borde vara, även om vi i Sverige har terapihundar, men också hästar som hjälp i, att främja hälsa hos människor med diagnos eller andra funktionsnedsättningar. Däremot finns det mycket som visar på att djur (med eller utan päls) har stor betydelse för människors hälsa och välbefinnande, oberoende av om man är sjuk eller inte. Sedan vi köpte våra fyra första kaniner av raserna Teddydvärgvädur och Dvärgteddys känner jag just för stunden, hur lugnet sveper om mig och all den kärlek de förmedlar.

När jag och vår äldsta son satt hos dessa fyra små om kvällarna och myste med dom, pratade om allt och ingenting så var det som att allt annat i omvärlden var för stunden lagd åt sidan. Det var bara vi, sonen, jag och våra fyra små. Deras lugn, nyfikenhet, sällskap och tystnad fick oss att verkligen vara i nuet, något som många av oss människor har väldigt svårt för i dagens stressade samhälle. Vi turades om att mysa med kaninerna i famnen. De kammades fick klor klippta deras kärlek sveptes hela tiden över oss om kvällarna i en tid då vi i familjen var under en väldigt tuff och påfrestande skede i livet. Med bland annat en påbörjad utredning av yngsta sonen som fick diagnosen ADHD etc.

Pälsterapi innebär bland annat att vara nära djur. De behöver dig för att tas hand om, pysslas, kanske kunna kramas, leka med, bara mysa är väldigt läkande och helande. Byggandet av burar, rastgårdar, höbeställningar/grenar och förverkliga kreativa idéer är också en del av det som är pälsterapi för egen del. När jag sjunger för kaninerna (som jag dagligen gör) vaggandes med dom i famnen eller när klorna klipps – då är det bara vi, kaninen och jag.
Kanske är det just de långhåriga kaniner som också behöver regelbunden pälsvård, katten som behöver bli klappad och känna trygghet, eller hunden som behöver dig för promenader som bidrar till ökad hälsa och det är i stort sett utan biverkningar.

Nu fyra år senare, ägare till 12 kaniner, uppfödare och pensionatsvärdinna senare så önskar jag att vårdcentralernas läkare/psykologer som är ”linjens första psykiatri” skulle kunna skriva ut remiss för ”Pälsterapi” på 3 månader åt gången till de patienter där måendet börja svikta. Det tror jag skulle ha en mycket positiv förebyggande effekt.

I Uppsala inom branschen psykisk ohälsa inom brukarverksamheterna finns ett flertalet erfarna inom brukarföreningarna som föreläser och gärna berättar om sina erfarenheter av pälsterapins betydelse när till exempel ångesten sätter klorna i deras inre.

Med tanke på att jag själv besitter många års egen erfarenhet inom området psykisk (o)hälsa och *NPF, som kursledare/föreläsare/ återhämtningskonsult inom psykiatri och utbildad psykiatrisjuksköterska, så ligger pälsterapins effekter mig numera mycket varmt om hjärtat.

*Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ex. ADHD, Autismspektrum m.fl.

Vill Du prova på vad pälsterapi kan göra för dig?

  • Bor du i närheten av oss i Örsundsbro?
  • Tycker du det låter intressant med pälsterapi?
  • Är du intresserad av att få mysa och pyssla om våra fantastiska kaniner här hos oss och se vad just de kan göra för just ditt välbefinnande?

    Då är du varmt välkommen att kontakta oss via formuläret så återkopplar vi till dig inom 2-3 vardagar för att boka in första tillfället för att prova på pälsterapi eller bara för att släppa vardagen för en stund och låta kaninerna ta över.
    (OBS! detta är ett kostnadsfritt)