Vikten med god pälsvård

Förra veckans bloggtema handlade om ”Gnagvirke – viktigt för din kanins hälsa” som är viktigt för kaninens tänder som hela tiden växer. Denna vecka är temat ”Vikten med god pälsvård”. 

Lill-Ernst är en av våra fyra ettåriga som har bytt päls från ”ulliga kaninungepälsen” till vuxenpälsen. Pälsen behöver kammas regelbundet men får inte klippas för kort nu inför vintern då den hjälper Lill-Ernst att hålla värmen.

En del kaniner har lång päls som är viktigt att hjälpa kaninen att sköta! De flesta kaniner sköter sin päls precis som de ska, genom att de håller den ren och de hjälper gärna varandra där de inte själva kommer åt.! Men med en del raser så innebär det också att jag som ägare och ansvarig för kaninen hjälper dem med regelbunden pälsvård!

Det tar inte så lång tid att kamma/borsta sina långhåriga kaniner och samtidigt så får du och kaninen en mysig stund tillsammans och kaninen tycker det är skönt att bli ompysslad. Just detta ögonblicket är också en del som ingår i ”pälsterapi” 

Pälsarna hos unga kaniner (upp till ett år) behöver i stort sett kammas dagligen (eller minst varannan dag. Slarvar inte med kamningen – tovor gör ont. Kaninungarnas päls är mer ullig och mjuk av sig och det fastnar lätt strå av hö eller annat i pälsen! Runt året tappar de ”småbarns pälsen” och få den nya mindre ulliga pälsen. Självklart behövs fortfarande regelbunden genomgång av pälsen hos vuxna långhåriga kaniner. Du känner din kanin bäst men minimum är en gång i veckan hos en vuxen eller vid behov..

Men jag skulle säga att även på de äldre kaninerna behövs det noggrann genomgång av pälsen väldigt regelbundet! Vi har själva enbart långhåriga kaniner av rasen DvärgTeddys och Teddydvärgvädurar. Dessa raserna kräver mer pälsvård än en vanlig släthårig kanin. Dessa kaniner får lätt tovor på baken när mot svansen till, under hakan och mellan benen. Och jag har märkt att hur mycket man än har koll på pälsen så är det ibland fullt möjligt ändå att kaninen får en tova. Kan man då inte kamma ur den så är saxen ett bra hjälpmedel. Vissa av våra kaniner får nästan en päls som blir ”lite för lång” som en kjol, då klipper jag den för att just undvika tovor som det lättare kan bli. Dock är pälsen otroligt viktig för kaninerna som är ute på vinterhalvåret så då får man inte klippa för mycket. På, sommarhalvåret då pälsen kan bli lite ”för varm” när tempen stiger närmre 30 grader är det skönt att få en kortare päls! Klipp inte ner pälsen för mycket sent på sommaren för den behövs sedan vid kommande vinter. Observera att en kanin har lättare att hålla värmen på vinterhalvåret än att klara av sommaren! 

Hur kammar man då en långhårig kanin? Ja, det är viktigt att komma ihåg att vi alla är nybörjare nån gång och med tiden så har du som kaninägare hittat det sättet som blir det bästa för din kanin. Man får liksom prova sig fram. En bra uppfödare visar sina kunder eller demonstrera vid försäljningen av kaninerna hur man bäst kamma kaninen. Så klart kan man även googla sig till kunskapen! Det viktiga är att lyfta upp pälsen och även kamma underifrån och inte enbart kamma ovanför pälsen längst med kanins kropp. 

Försök ha kaninen sittandes

Lill-Ernst i sittande ställning inför kamning

Det är viktigt att undvika lägga kaninen direkt på ryggen när du kammar magen, under hakan och vid grenen eftersom det blir en försvarsställning för kaninen som ”tror att den är i fara”. Försök om möjligt ha kaninen sittandes med dess rygg vilande mot din kropp och håll med ena handen tassarna och kamma med andra handen. Det är inte enkelt men försök hitta det som passar Er. Och ju mer du ha din kanin i famnen och kammar och pysslar så vänjer den också vid detta och det underlättar för er båda vid fortsatta framtida pälsvård! Har kaninen i knäet och börja kamma vid bakbenen eller svansen. Lyft upp pälsen så att du kammar inifrån huden och ut. Skulle det finnas tovor klipp försiktigt bort dessa.

Vad behöver du för redskap?

Stålkammen med lila skaft är min favorit när jag kammar kaninerna. På ena sidan är den mer tät än på andra sidan. Borsten kan vara skön för kanin och ger samtidigt lite massage. Saxen är bra för tovorna.
  • Stålkam
  • Karda
  • Trubbig sax

Lycka till! 

Under din kanins vistelse här hos oss på ”SalneckeParks kaninpensionat De Luxe” har vi möjlighet att erbjuda pälsvård där kamning och ev. tovor klipps bort. Det bästa är att du har sett till din kanins päls ordentligt innan den kommer till oss. Har du en långhårig kanin här på vårt kaninpensionat i mer än en vecka, så rekommenderar vi varmt att du betalar engångssumman 60,00 kr för att vi ska hålla en god pälsvård för din kanin. Har du egna redskap kan du gärna ta med dem. Allt för att din kanin ska få ”Det Bästa till DE Bästa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *