Gnagvirke – viktigt för din kanins hälsa

”SalneckeParks kaninpensionat De Luxe” första bloggtema handlar om gnagvirke.
Din kanins tänder växer under hela dess liv, varvid det är väldigt viktigt för kaninen att ha möjlighet till gnagvirke (gnagmaterial) för att slipa ner dessa. En kanin ska alltid ha tillgång till gnagmaterial, till exempel grenar med bark, pinnar eller rötter. Att ha tillgång till gnagvirke blir också i sig ett sätt att aktivera kaninen.

Det bästa är att undvika helt besprutade grenar eller grenar som växer vid stora trafikerade bilvägar. Här nedan kommer några exempel på grenar som du kan ge din kanin. OBS! Vi namnger inte alla grenar här utan rekommenderar dig att googla för vidare information om det är någon gren du inte hittar på denna lista.

 • Fruktträd (ej stenfrukter, med en stor kärna, så som tex plommon)
 • En
 • Rönn
 • Hassel
 • Asp
 • Lönn
 • Pil (har mjukare grenar än tex gren ifrån fruktträd, så bra att även ge andra grenar än enbart grenar ifrån pil)
 • Ask
 • Fläder
 • Sälg
 • Björk kan ges men INTE under vinterhalvåret då det inte har några blad, då trädet innehåller xylitol som är giftigt för kaninen. Även under andra årstiderna bör man vara försiktigt med detta trädslag. En överdos kan leda till trumsjuka och döden för din kanin.
 • Barrväxter är bra då det innehåller gott om C-vitaminer och kan med fördel ges under vintern men i sparsam mängd. Barren innehåller en syra som kan bli för påfrestande för den lilla kaninens mage.

När din kanin är hos oss på SalneckeParks kaninpensionat får kaninen möjlighet att gnaga på äppel/pärongrenar samt grenar ifrån sälg och pil. En del av dessa grenar ger kaninen även av sina torkade blad. ”Det Bästa till DE Bästa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *