Föreningslivet – möjligheten där kaninintresset lyfts till skyarna

Förra veckans bloggtema handlade om ”Vikten med god pälsvård hos långhåriga kaniner”. Denna vecka tar vi upp temat kring föreningslivet för dig som kaninägare.

Efter att vårt kaninpalats utökats med ytterligare tre kanin sommaren 2019 till i dagsläget 7 kaniner av rasen Dvärgteddys och Teddydvärgvädur och att SalneckeParks kaninpensionat De Luxe kom till oktober, 2019 så kändes det väldigt naturligt att börja se vad föreningslivet för kaninägare har att erbjuda.

Vi var fullt medvetna att Teddysrasen inte är ”accepterad” som utställningskanin – detta till trots att den har funnits i Sverige sedan 2010. Jag googlade en hel del på nätet men också tack vare andra kaninägare i sociala media så började jag hitta föreningar som föll mig i smak. Medlemsavgifterna är inga höga utgifter så självklart kunna jag inte bara välja en förening utan valde tre föreningar varav en är lokalföreningen under riksföreningen.

Först ut som förening som vi blev medlemmar i var Svenska Dvärgkaninklubben. Även om vi inte kan ställa ut så kunde vi ändå bli medlemmar då vi har Dvärgkaniner. Att få deras medlemstidning och lite annan information har vi ändå alltid nytta av, tänkte jag.

Därefter valde vi att bli medlem i Sydsveriges smådjursvänner. Och då kan man undra ”Sydsverige” när vi är belägna i Mälardalen – Uppland. Nå…. då jag som pensionatets föreståndare har mitt ursprung i Skåne, vänner och släkt där så var det en anledning. Men det jag föll förr var ju att de har keldjursbedömning. Och det innebär att oberoende av vilken kaninras det är, eller om du har en hamster, marsvin eller annat keldjur så har du möjlighet att ställa ut den och få den bedömd och kanske vinna något pris. Självklart kunde jag inte motstå denna chans. Så här valde jag att bli familjemedlem. Det innebär att våra söner även har möjlighet att ställa ut någon av kaninerna. Antingen att de väljer sina egna kaniner eller någon av våra andra. Den 14 mars är första utställningen för keldjur i Hässleholm. Då packar vi bilen och ta med oss tre av våra kaniner för att delta i Keldjursutställningen och visst håller ni tummarna på att vi får bra bedömning och lite priser för våra fina ”nallebjörnar”. Och vilken tur att man har bekanta som ställer upp och tar emot en hel familj och 3 ”teddysar”.

Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund (SKAF) blev vi också medlemmar i. Det fick vi höra är bra att tillhöra denna förening även om man inte håller på med avel. De har utställningar i olika klasser på olika håll i landet. Och ställer man inte själv ut så kan det vara intressant för att se hur det går till, se olika kaninraser, träffa ”kaninuppfödare” och mycket därtill.

Den lokala föreningen till SKAF är ULKAF (Uppsala läns kaninavelsföreningen). Nu föll det sig så rätt att vi har blivit med raskaniner av rasen Sachsengold som vi har möjlighet att ställa ut. Mr. Diamond är 6 månader med stamtavla och en riktig vacker kille i orangeröd färg. Vi hoppas på att han blir en framtida avelshane. Och det blev också två systrar i samma ras med stamtavla Miss Golden Star ”Glimma” och Miss Sunshine. Även här hoppas vi på utställning och avelhonor.

År 2020, kan bli ett spännande år. Vi utökar vårt kaninintresse och går ett steg högre upp i och med pensionatet och raskaninerna. Och vi är så glada och tacksamma att vi också har hittat en förening där vi även kan ställa ut våra teddysar även om vi måste resa ända ner till södra Sverige. Men samtidigt så blir det en trevlig resa för familjen och hopp om att få träffa nytt folk där intresset är ”Kanin” med stort K.

Vi hoppas och tror också på att vi får vår första kull av rasen Sachsengold tidigast på försommaren och kanske kan vi även åka på rasutställningar med någon av dessa, eller varför inte alla 3. 😉

Mr. Diamond 6 månader, november 2019
Vackra Mr. Diamond, november 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *