Aktivering för en sund kanin

Förra veckans bloggtema handlade om ”Vikten med god pälsvård hos långhåriga kaniner”. Denna vecka tar vi upp temat Betydelsen av aktivering för kaninens mentala välbefinnande och fysiska hälsa!

För att en kanin ska må bra behöver den aktiveras på olika sätt! Dels behöver den utrymme att röra på sig, springa av sig och gör sina små söta skutt rakt upp i luften när det faller sig in. En del kaniner är mer rörliga än andra och detta kan också skilja sig ifrån ras till ras. En uttråkad kanin som inte får möjlighet till fysisk eller mental aktivering mår oftast inte bra. Det är lätt att kaninen dels blir skygg, kanske få ett aggressivt beteende men också rent fysiskt får olika sjukdomar. Ute i det fria där vildkaninerna lever är de i ständig rörelse och aktivering. Dels finns det vanligtvis inga kompostgaller som sätter stop på deras utrymme, och dels måste vildkaninerna hela tiden vara på sin vakt för att inte bli tagen av ett rovdjur. Att söka sin egen föda ute i det fria håller också vildkaninen aktiverad som inte är van som”tamkaninen” att få sin mat serverad på ett silverfat (eller i en matskål). Om det är möjligt så kan man försöka att efterlikna kaninens ursprung genom tex. kasta ut pelletsen på marken/golvet eller gömma pelletsen så tamkaninen får göra som vildkaninen söka efter sin föda. Detta stimulerar både mentala och fysiska hälsan hos kanin.

Trixie aktiveringsboll för gömma av te x pellets

Man kan väldigt enkelt göra egna gömmor men också köpa färdiga som tex en aktiveringsboll där du lägger lite pellets eller vad du nu vill ge som belöning i bollen och lämnar en del av luckan öppen så kaninen får rullar bollen eller kasta kaninen bollen med munnen och då förhoppningsvis faller belöningen ut. Alla knep är möjliga och det är givande att sitta och titta hur de kämpar men också lyckas.

Trixie lekrulle med bjällra

För våra sju egna kaniner på ”Salneckes kaninpalats” har vi förutom aktiveringsbollen även en helt vanlig toarulle som vi viker ihop ändarna efter att ha lagt i godsaken. Det är även här imponerande att se hur kaninerna faktiskt lyckas få tag på belöningen. Vi har även en helt vanlig björkved som vi har borrat hål i. Där brukar jag lägga några pellets så att de får försöka ta tag i dem via tassen eller på annat sätt. Imponerande att de alltid lyckas! En trixie lekrulle med bjällror som de tar tag på via munnen är också en kul grej emellanåt. Ibland kastas den verkligen hejvilt.

Våran Lill-Ernst vill ha det goda i tomtesäcken som hänger över rampen. Det gäller att hålla balansen och säcken stilla med framtassarna. Kaniner är smarta djur.

Att ha något hängandes några decimeter ovanför marknivån är verkligen en aktivering. På så sätt får kaninen ställa sig på baktassarna, tränar balansen och verkligen sträcka ut ryggen. Dels har vi till våra egna kaniner höbollar där vi även kan lägga frukt och grönsaker i eller just hö. Ena bollen har vi hängt på rampen mellan plan ett och två. Rampen lutar och det är en utmaning för kaninerna att stå upp på rampen för att äta det som finns i höbollen. Men så klart… de lyckas alltid. Förra året köpte vi två små tomtesäckar med ett litet håll i. Fyllde de med hö och några pellets och har hängt även den ena vid rampen och det är så härligt att se hur våra kära små vänner kämpar med att få i sig godsakerna samtidigt som säcken gungar fram och tillbaka. 

En helt vanlig liten kartong med lite hål i kan bli superkul! Framför allt om du lägger ner hö i den och sedan lite godsaker! Kartongen kan man leka med länge. 

En kanin som mår bra och lever i en miljö med möjligheten att aktiverar sig själv på olika sätt som att gräva, gnagar bark på grenar, söka godsaker eller småjagar varandra om de är flera stycken är en glad kanin. Springa genom tunnlar och hoppar upp på pall, en stubbe, upp på ett bord eller över andra hinder är också väldigt bra aktivering. Att kaninen är fysiskt rörliga är också bra för deras mage för att hålla tarmarna igång.

När din kanin är hos oss på ”SalneckeParks kaninpensionat De Luxe” får den möjlighet till aktivering i de stora fackburarna som de kommer bo i, dels genom en Trixie aktiveringsboll (om ni tar med pellets till kaninen så blir den ännu mer roligare att leka med), ett litet leksaks äppelträd med små hängandes bollar, en höboll som hänger i taket i fackburen så kaninen får sträcka på sig, grenar att gnaga på, en sitthylla att hoppa upp på och rör att springa igenom. På rastgården får den stora möjligheter för att gräva, hoppa upp på pall/stubbe ta sig igenom tunnlar eller stå på bakben och äta hö i en gungande höboll förutom att gnaga på grenar! Allt för Det Bästa till De Bästa! 


På denna film syns inte den tunnelröret som just din kanin får i sitt fack samt grenarna. Detta läggs dit strax före din kanins ankomst.

2 svar på ”Aktivering för en sund kanin

 1. Ylva Larsson Svara

  Jättebra aktiveringsleksaker.
  En kanin jag haft ropade på uppmärksamhet genom en boll med bjällra på
  //ylvakristina

  • Jouanita InläggsförfattareSvara

   Precis! De är ju smarta! Och även sådana små bollar med bjällror finns också i fackburarna för våra kaningäster! /Föreståndare Jouanita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *