Vi hjälpte till med ihopsättningen av Viggo & Selma

Den 16 maj checkade vi in Viggo & Selma i varsin utomhusbur. Ägaren önskade hjälp med ihopsättning av dessa två små. Och självklart skulle vi försöka hjälpa till i denna lilla process, även om vi aldrig kan ge några garantier. Dock har vi flera ihopsättningars erfarenheter och det är kaninerna som är våra bästa lärare. De båda bokades in för 1 månads vistelse här hos oss i Salnecke Parks kaningård & pensionat De Luxe och redan dagen efter så startade vi igång ihopsättningsproceduren.

En viktig del i en ihopsättning är definitivt ”Skynda långsamt”, det vill säga att inte stressa på kaninerna för det märker de av på en gång och då blir det så mycket svårare. Det handlar om små små steg framåt att kaninerna känner sig någorlunda trygga i den miljön de vistas i och att försöka undvika sådant som kan ses som ett hot eller skrämmande. Hos oss har vi möjlighet att göra en ihopsättning i en väldigt naturlig miljö för kaninerna och ge utrymme.

Vi börjar alltid ihopsättningen med ”Lära-känna-varandra fasen” även kallad ”Smekmånadsfasen”. Det är de tips och tricks som vi gör innan kaniner möts face-to-face. ”Lära-känna-varandra fasen” sker under några dagar allt beroende av kaninerna. Det handlar väldigt mycket om att läsa av dom, tyda eventuella reaktioner osv.

När vi ser att de är redo för att gå vidare i ”Face-to-Face” stadiet, så är vi alltid en människa per kanin. Och vid detta stadie så är det 100% uppmärksamhet på kaninerna som gäller. Ett alltid lika spännande men tufft tillfälle, för vad som helst kan hända här och det är så viktigt att vi människor som då sätter ihop dom, har kunskap om vad som hör till kaninernas normala beteende vid möte med annan kanin. När ska man bryta in och när ska man backa.
Vid ihopsättningen av Selma & Viggo var det jag och min medarbetare och kaninerfarna Tuwa som var med. Ett ”Face-to-Face” möte som blev för oss väldigt överraskande lugn. De var så redo. Eftersom ägaren själv hade gjort sina försök till ihopsättning flera gånger så gick hela denna process väldigt snabbt hos oss och så smidigt. Dock vill vi att kaninerna ska efter en ihopsättning kunna bo tillsammans i en bur i 3 dygn utan jagande eller liknande. Och det grejade dessa två galant. Så efter drygt 11 dygn hos oss, så checkar de båda ut och får komma hem till sitt för att sedan om några veckor checkar in hos oss som pensionatsgäster för att vistas några dagar hos oss igen fast då i en bur. Underbart!

Behöver du också hjälp med ihopsättning? Läs mer om ihopsättning och maila oss och berätta lite om dina kaniner så tar vi kontakt med dig och gör upp en planering.


”Det Bästa till De Bästa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *