Vi vill köpa en kanin – hur förbereder vi oss?

Du har bestämt dig att köpa en kanin…men vart vänder man sig? Ska vi köpa från Zoo affären, Blocket eller finns det seriösa uppfödare? Vart hittar jag de seriösa uppfödarna? Frågorna är många för en blivande kaninägare som har bestämt sig att öppna upp sitt hem för en liten fyrbent vän. 

KANINÄGARES FRÅGESTÄLLNING:

Hur var det för dig när du skaffade din kanin? Hur förberedde du dig inför kaninens inflytt? Eller har du några andra tips som böcker att läsa, sidor på nätet att rekommendera? Dela gärna med dig i kommentarsfältet. Din story kan göra skillnad!

Här nedan delar vi med oss hur vi gick tillväga och hur vi förberedde oss inför vårt inköp av våra fyra första kaniner Lill-Ernst, Robin Petsson, Lill-Märtha & Fluffy och när lekstugan förvandlades till ett kaninpalats.

Vårt första gäng av kaniner Lill-Ernst, Lill-Märtha, Robin Persson och Fluffy från Värmdös teddysar och Torplyckans teddysar, samtliga födda 2018.

När våra söners hemmabyggda lekstuga åter var kaos för sin hundrafemtioelfte gång trots att den knappt användes så började jag fundera på om vi kunde använda lekstugan till något annat. Det var då jag kom på det – ett kaninpalats vilket paradis!

Jag nämnde min idé lite lättsamt till lilla lekstugeägaren och till min man Roger och fick ganska snabbt ett godkännande gällande min idé. Jag satte mig framför datorn och började ”googlandet” med sökorden ”köpa kanin. Ganska snabbt så kom jag in på två olika uppfödares hemsidor som föder upp ”teddysar”, och oj så söta kaniner. Dom såg ju ut som små nallebjörnar. Ganska snabbt hittade jag två små sötnosar av rasen Dvärgteddy, som var till salu hos uppfödaren Melina på Värmdös TeddyKaniner och två kaninungar hos uppfödaren Pia på Torplyckans Teddysar av rasen teddydvärgvädur.

Ja, EN liten kanin i stora kaninpalatset fanns inte i tankarna utan att det blev fyra stycken på en gång var givet, – en kanin till oss var.


Sagt som gjort… kaninerna tingades det vill säga jag betalade hälften av priset för kaninerna innan de var leveransklara och resterande när de det var dags att få hem kaninerna.
Men åhhh vad vi längtade efter de små nya familjemedlemmarna. Det kändes som att tiden stod stilla. Jag hade en tät kontakt med båda ägarna som höll mig uppdaterade om de små med bilder och filmsnuttar. Under tiden som vi väntade på att de skulle flytta hem till oss förberedde vi lekstugan till att bli ett kaninpalats. Min man sågade upp en del av väggen för att göra ett extra stort fönster, kioskluckan blev en stor ventilationslucka, en liten öppning i väggen med kattlucka blev öppningen ut till ett tillhörande hägn för att de skulle kunna springa ut och beta gräs när än de ville. Och så byggdes en ramp upp till loftet i lekstugan. Ja just det… ett litet bohus behövde dom ju också. Vilket kaninpalats det blev sen när det väl stod klart. Nedräkningen till den 25 augusti var på gång.


Så kom då dagen med stort D, den 25 augusti 2018. Alla fyra kaninungar som nu skulle bli våra skulle hämtas denna dag. Det kändes pirrigt. Längtan var enorm. Visst, både jag och min man hade haft varsin kanin under vår uppväxt men vi båda hade enbart vaga minnen från dessa. Vi var dock vana vid husdjur av alla olika raser, hundar, katter, fåglar, möss, eremitkräfta you name it… Våra hanar tillika bröderna Lill-Ernst och Robin Petsson (yngsta sonens kanin) kom med biltransport till Stockholm från Torplyckans teddysar i södra Sverige. I Värmdö hämtade vi upp våra två tjejer Lill-Märta och Fluffy (äldsta sonens kanin). Och åh så spännande allt var, fyra små underbara juveler. Det kändes som rena julafton. Det där härliga pirret du vet, som ofta infinner sig när tomten är hos en och julklapparna ska öppnas. Den känslan!När alla fyra var lastade i bilen bar det raka vägen hemåt från Stockholm till Örsundsbro utanför Uppsala, till deras nya hem i SalneckeParks kaninpalats som var färdigt inredd. Bröderna fick bo på loftet och tjejerna där nere eftersom inga av dom var kastrerade. Så bodde dom under 1 års tid men skiftades om emellanåt så att ibland bodde killarna nere och tjejerna på loftet. Det visade sig också var till stor fördel när det sedan blev dags för ihopsättning. Lekstugans två små barnstolar från IKEA blev perfekta för oss att sitta på under kvällarna för kaningos och pälsvård (för det behöver dessa kaniner). Så många mysiga kvällar det blev i kaninpalatset när hösten och vintern väl var här.

Nu var det dags för oss fyra tvåbenta varelser att lära känna dessa fyra fyrbenta små nallebjörnarna och dom oss. Tillhands endast ett meddelande bort fanns uppfödarna Melina & Pia att fråga till råds så länge som det behövdes, och det var den vägen som jag i huvudsak fick min kunskap om livet som ny kaninägare.

”Det Bästa Till De Bästa”

Skriven av: Jouanita Törnström, 1 september 2021

RELATERADE INLÄGG

10 punkter att checka av inför köpet av en ny familjemedlem. Det är viktigt för kaninens skull att köpet inför skaffandes av denna sker utan förhastande. Gå igenom checklistan som du kan skriva ut eller spara ner den i din dator/iPad. Desto väl förbered du är, ju mer glädje det bär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *