När 1 + 1 ska bli tillsammans bli två. Ihopsättning av kaniner hur går det till? Del 2 utav 3.

I tidigare inlägg skrev vi om den viktiga introduktionen som startar upp en ihopsättningsprocess, kan även kallas ”dateingstadiet”. Vi ville ha vår egenuppfödda Bertil (namnet till trots som är en hona) att leva tillsammans med våra fem teddysar i vårt kaninpalats som är sönernas före detta lekstuga i två plan. Denna ihopsättning gick väldigt snabbt och smidigt. Att få ihop en främmande individ i en grupp av 5 kan man annars tycka och tro är svårt och som borde ta längre tid än våra dryga vecka – 10 dagar som det tog. Det jag tror som gjorde det hela lättare var att se till att Bertil först och främst accepterades av de i gruppens högsta rang det vill säga hos Lill-Ernst och Lill-Märtha för att sedan accepteras av de andra tre.

Rangordningen är otroligt viktig

Lill-Ernst teddydvärgvädur och Lill-Märtha dvärgteddy

När det var dags för nos mot nos mötet med Bertil och de kaniner som hon skulle bo med, valde jag att först presentera henne för Lill-Ernst. Lill-Ernst är den i gruppen som är högst i rang sidan om Lill-Märtha, båda 3 år gamla. Det kändes som ett ganska naturligt sätt att först få henne accepterad av honom och sen av Lill-Märtha för att det på så sätt skulle bli lättare att få in Bertil bland de andra tre som är lägre i rang Fluffy, Ängla-Carola och lilla Eliotte. Sätta in henne i gruppen av fem på en gång utan dessa moment fanns inte i tankarna däremot så kunde hon träffa Fluffy, Ängla-Carola och Eliotte på en gång då Ängla-Carola och Eliotte är tighta och det kändes som att om hon godkändes av Ängla-Carola så godkändes hon även hos Eliotte.

Det som är viktigt att känna till med en ihopsättning det är att det hör till att det blir en viss jagandes och det är en naturlig del mellan två individer och då kan det blir riktig fart på kaninerna, även på dessa som är riktigt matglada små individer och verkar ”go all in” i ätandet. Så att veta när jag ska rycka in och komma till undsättning måste hela tiden vara snabba beslut eftersom kaninerna är snabbare än oss människor, så alltid vara beredd är A och O och då måste alla sinnena vara öppna på 100%.

När alla hade fått träffa Bertil under full uppsyn ute i den provisoriska utehagen, så blev det dags för att bekanta sig med henne i deras egna hem, där dofterna av dessa fem individerna var ingjutna i väggarna. Dessa möten skedde under korta stunder under full uppsyn på loftet med godsakerna pellets som ”hjälpmedel”.

Mer om Bertils ihopsättning med Lill-Ernst, Lill-Märtha, Fluffy, Ängla-Carola och Eliotte går att läsa i nästa inlägg i ”999 V.I.BLogg. Tills dess, Väl mött!

”Det Bästa till De Bästa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *