När 5 blev till 6 i kaninpalatset

Vår lilla svarta egenuppfödda dvärgvädursunge Bertil accepterad i gänget av fem teddysar!

I februari dog yngsta sonens teddydvärgvädur Robin Petsson utav virus i hjärnan. Det kändes otroligt tungt för oss alla. Robin var en älskad liten teddy och han tillsammans med sin bror Lill-Ernst var så tighta. Efter Robins bortgång så kändes det i atmosfären i kaninpalatset en tyngd och dysterhet och det märktes i gruppen som nu blev 5 stycken att någon saknades.

Vår son blev lovad en ny kanin i kullen Texas som vi hade planerat för våren. Den 5 april föddes således Texaskullen. Ganska snart så blev det den enda lilla svarta honan som blev den utvalda av sonen. Sonens nya kanin som är en hona fick namnet Bertil.

Ihopsättningen gick förvånansvärt fort. På drygt en vecka blev hon en utav de sex små sötnosarna. I en grupp av kaniner finns en hieriaki det vill säga en rangordning. I denna grupp så har vi Lill-Ernst och Lill-Märtha som är högst upp på toppen. Robin kom på 3:e plats när han var med dom. Därefter så har vi Fluffy, ÄnglaCarola och Elliotte. När vår lilla spjuver och yrväder mini dvärgteddyn Ronja bodde i palatset så blev hon i god lag med ÄnglaCarola. ÄnglaCarola gjorde allt som Ronja gjorde.

Vi har satt ihop nu fyra olika ihopsättningar i kaninpalatset här men sammanlagt gjort sex ihopsättningar. Och ingen gång är den andra lik. Det finns inga färdiga svar, gör si och gör så, och så här lång/kort tid tar det. Däremot finns en hel del tips som bygger på kaninägares erfarenheter och förmågan att förstå dessa små fyrbenta varelserna.

Det som fanns i tankarna när lilla Bertil skulle bli en utav sex var att se till att hon i första hand blev accepterad av Lill-Ernst som är högst i rang, vilket hon blev ganska fort. Detta gjorde att vi också snabbt kunde tillföra Lill-Märtha och även av henne blev lilla Bertil snabbt godkänd. Att bli godkänd och accepterad av de två översta i gruppen var A och O. Istället för att sätta ihop henne med alla på en gång eller börja nerifrån i rangordning tror jag hade försvårat ihopsättningen och den hade tagit längre tid. Accepteras i högre rang gör (enligt min uppfattning) lättare att accepteras av de som är lägre ner.

Hursom är det en fröjd att se… 5 långhåriga teddysar och en svart liten korthåriga, som alla nu ”bondar”.

Onsdagen den 8 september kommer vårt första inlägg på ”999 V.I.B. Logg” inom detta ämne ”När en kanin blir två – ihopsättning av kaniner hur går det till?”

”Det Bästa till De Bästa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *