CHECKLISTA INFÖR DITT KÖP AV KANIN

Här nedan finns 10 punkter att checka av inför köpet av en ny familjemedlem. Det är viktigt för kaninens skull att köpet inför skaffandes av denna sker utan förhastande. Kom-ihåg att det är alltid du som vuxen som har huvudansvaret för kaninen även om kaninens ägare är ett av barnen som ofta vill ha dessa små sötnosar. Att vara väl förberedd blir till glädje för både djur som människan. En kanin kan bli en viktig bästa vän, framför allt när man är införstådd på vad det innebär.

  1. Var ska kaninen ha sin bodel? Kaniner kan bo utomhus året runt. Innan kaninen får sin vinterpäls på hösten så är det bra att man har bestämt sig för om man vill ha kaninen som ute eller innekanin. Så länge kaninen har fått sin vinterpäls, har en bodel som är minst 70 cm ovan barmark, gott om halm, väder och vindskyddat så klarar kaninen ner till minst -20 – 25 grader. Har kaninen en kompis så värmer de varandra genom att sitta tätt ihop. Kaninen kan också vara inomhuskanin helt frigående eller inom begränsad utrymme.
  2. Hur ska boendemiljön se ut? Kaninen behöver en stimulerande miljö där kaninens naturliga beteende tillgodoses, samt någon form av kryp-in och där de kan gömma sig. Bohusen kan se ut på många olika sätt. Ett bohus kan bestå av en pappkartong, hemmabyggen av pallkragar till färdigt köpta exklusiva kaninhus. Enligt lag ska kaninen ha tillgång till upphöjd sitthylla och storleken på den ska anpassas efter antalet av kaniner, samt ska de ha utrymme för att kunna springa av sig.
  3. Har vi utrymmesmässigt allt som en kanin behöver? Förutom själva boendemiljön, och möjlighet till rörelsefrihet så behövs utrymme för att förvara hö och halm. Sedan tillkommer utrymme för eventuella spånsäckar/ToaLätt, pellets etcetera lite beroende av vad man väljer. Vill man ha t ex trasmatta som underlag hos kaninen så behövs utrymme för detta. Kaninen är ett gnagardjur och dess tänder växer under hela dess livstid. Hö slipar ner tänderna men tillägg som daglig tillgång till grenar alternativt annat gnagmaterial är viktigt för kaninens hälsa.
  4. Hane eller hona? Bestäm innan köpet vilket kön som passar er. Det är lätt att man faller för ”den sötaste”. Kaninens personlighet kan skilja sig en hel del könen emellan. Hanarna visar sig många gånger vara lättare att lära tricks men brukar åt andra sidan också tydligt revirmärka den de håller kär.
  5. Hur mycket tid har vi att lägga på en kanin? Kaninen är ett sällskapsdjur och kan bli 8-10 år och behöver uppmärksamhet precis som hunden och katten. Det är viktigt att ha detta i beaktande vid införskaffandet av nya medlemmen. En ensam kanin behöver mer sällskap av sin ägare än om den har en själsfrände.
  6. Ansvaret alltid den vuxnas. Många gånger så köps en kanin till barnet i familjen. Även om barnet är ägaren till kaninen så är det alltid den vuxna som har huvudansvaret för kaninen. Och beroende av barnets ålder så kan man öka på ansvaret hos barnet som att ge hö, vatten, städa och så vidare. Detta är också ett väldigt bra och trevligt tillfälle att hjälpas åt och göra det som tillhör tillsammans.
  7. Vet jag vad vi gör om kaninen blir sjuk? Kaninen har en känslig mage och kan få magstopp som kan bli livshotande. Oftast beror detta på att kaninen har fått i sig för mycket av onyttigt foderintag och för lite av det som den verkligen behöver som hö. Kaniens dagliga foderintag ska bestå av minst 80% hö och 10-15% av grönsaker som sallad, örter etc. samt grenar. En kanin som har möjlighet att springa av sig stimulerar magens naturliga aktivitet. Ta reda på vilken veterinär som ligger dig närmast och ha telefonnumret tillgängligt om det skulle behövas. En kanin som har magstopp behöver oftast snabb veterinärhjälp. Critical Care (CC) är bra att alltid ha hemma och som ges till kaninen så snart när misstanken om att kaninen är sjuk.
  8. Vad kostar det att ha en kanin? Priset på en kanin skiljer sig beroende av vart kaninen köps. Raskaniner med stamtavla är vanligtvis dyrare och kan kosta ett par tusen när den köps från en registrerad uppfödare. De kaniner som djurbutikerna säljer eller på annonserna kan kosta allt ifrån 50kr och upp. Tyvärr säljs och köpes kaniner allt för lättvindigt och många kaniner finns således också omhändertagna och överlämnade till smådjurschansen. Så viktigt att verkligen vara säker på att ditt kaninköp är väl genomtänkt. Allt för kaninens bästa. Det är alltid bra att försäkra sin kanin för att undkomma dyra kostnader som eventuellt veterinärbesök kan bli. Har du tänkt dig en utomhuskanin kan det behövas efterforskas om eventuella vaccinationer som kaninen kan behöva. Grönt hö och halm av god kvalitet är nyckeln till en kanin med god hälsa. Efterforska vart du kan köpa det bästa hö, i den mängd du har utrymme för bästa pris. Köpa hö direkt från en bonde kan vara ett bra val även om det är en mellanhand mellan.
  9. En kanin eller två? Eftersom kaninen är ett sällskaps-och flockdjur så mår de flesta kaninerna bäst att vara i par eller i grupp. Det går bra att köpa en kompis till kaninen efter hand. En kastrerad hane och hona är bästa valet. Det går även bra med hona och hona. Två okastrerade hanar är inte att rekommendera. Det finns olika tricks att ta till vid en ihopsättning av kaniner. Kaninuppfödare brukar kunna dela med sig av sin kunskap gällande ihopsättning eftersom det finns inga färdiga mallar då varje ihopsättning är en genuin upplevelse
  10. Kaninvakt – har vi någon som kan ta hand om kaninen när vi reser bort? Att skaffa ett husdjur ska nödvändigtvis inte innebära att man inte kan resa bort som man brukar. Hör dig för efter passande kaninvaktare i ditt nätverk eller se dig om, om det finns ett kaninpensionat eller smådjurshotell som kan ta emot.

”Det Bästa till De Bästa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *