Ensam kanin – mycket kärlek

Gos med vår gäst Ludde

Alla våra gäster som egna kaniner behöver gos och kärlek, så mycket som möjligt. Och att sitta med en kanin i famnen – verkligen medicin för själen. Ludde är en riktig goskille som verkligen älskar att vara i famnen.

Det är andra gången som Ludde är vår gäst. Och det är så fantastiskt på en gång så tar han emot kontakten som blir och njuter till fullo när han har hela uppmärksamhet fylld med kärlek. Om både han och jag fick bestämma att vi nog kunnat sitta och gosa en hel dag, även om det inte är möjligt. Ibland är han nöjd efter en 10-15 minuter vilket han visar med att gå från stiltje till att börja röra sig i famnen.

Kaninernas kroppsspråk


Under det här första året som nu går mot ett andra år i oktober så har vi lärt oss kopiöst mycket av alla gäster och alla kaniner rent generellt som är hos oss.

Stampningar – varning eller uppmärksamhet

Stampandet

Ludde är en kanin som nu har lärt mig läsa av honom.
Många gånger läser man på nätet att när kaninerna stampar så tror man att det är ett ”varningsljud” till andra kaniner runt omkring, och så är det absolut säkert. Och så trodde jag nu i början när Ludde stampade i buren varje gång jag gick in i rastgården, men så fort hans burdörr öppnades så stod han kvar och tog emot nos mot ”nos” mötet och klapparna. Hans stampning avslutades tills nästa gång jag var i närheten och det blev samma procedur ”as last time”. För det jag har märkt av våra egna små stampisar är att de springer undan när man kommer och då är det för dom ett sätt att varna andra kaniner. Två stora skillnader.

Det Ludde lärde mig denna gång det är att stampandet i burbotten inte nödvändigtvis betyder att det är ett varningsljud. Många gånger kan man läsa på nätet att när en kanin stampar så är det en signal till andra kaniner, att det är någon form av fara i närheten.
Det Ludde har lärt mig, är att stampandet också kan vara en positiv uppmärksamhetssignal. Varje gång jag har kommit in på rastgården vid burarna så har Luddet stampat. Jag trodde då att det var en varningssignal, men det jag lärde mig snabbt det är att han ville ha min fulla uppmärksamhet och kärlek. Så fort jag öppnade hans grinddörr och vi stod nos mot ”nos” och han blev klappad, så upphördes stampningar tills nästa gång jag kom och det blev ”same procedure as last time”.

Så uppvaktar kaninen dig

Ludde är en gäst som visar på andra sätt att han verkligen tycker om en. Likt vår egna Mr. Moonlight och Mr. Diamond så cirkulerar han runt ens ben när han är i rastgården. Om och om och om igen springer de runt ens ben, så att man nästintill snubblar när man sätter fram foten. Så här gäller det verkligen att ha koll på sötnosarna när de är i rastgården och man själv är. Detta kroppsspråk är deras uppvaktningsritual.

Självklart finns det så många andra signaler som kaninerna visar. Ju mer man umgås med dom ju mer lär dom en. Allt är självklart individuellt men just därför är det en stor fördel att få möjlighet att träffa så många olika individer som vi gör, för alla är dom unika och fantastiska på sitt sätt, även dom som är reserverande.

”Det Bästa till De Bästa”.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *