Goda grannar som tänker på våra fyrbenta vänner!

Det är ett lyx när man inte har själv tillräckligt med träd för grenar till våra kaningård och våra kaningäster. Våra två päronträd och vårt stora pilträd (pil är okej, men kom ihåg att det är mjuka grenar och det är viktigt att kaninen främst får hårda grenar för tändernas skull) har blivit väl tuktade. Vintern är snart här. Det går ju snabbare än vad vi tror när man också tänker vad det brukar stå varje år på löpsedlarna ”Snön överraskade”.
Jag har efterlyst grenar på lite olika håll. September är fortfarande JAS-period då man kan beskära de träd som annars blöder när man beskär det vid fel tidpunkt på året så då är det otroligt fantastiskt när efterlysningarna ger resultat. Så nu har vi ett vinterförråd som vi hoppas så länge som möjligt för våra små, med främst äppelgrenar! Det känns otroligt bra då grenar är bra på andra sätt.

Grenar är viktiga och användbara på flera sätt!

Grenars funktion är främst viktiga för kaninernas tänder som fortsätter växa livet ut, det aktiverar också kaniner och bladen är hur goda som helst. Och när grenarna skalade rejält ja då kan man använda grenarna att göra små kojor som de kan krypa in under. Det går också bra att dekorera med (helst innan de är uppätna för då ser det lite fina ut), samt dekorera i en större och tung kruka.

Exempel på grenar som är okej att ge

 • Fruktträd (ej stenfrukter, med en stor kärna, så som tex plommon)
 • En
 • Rönn
 • Hassel
 • Asp
 • Lönn
 • Pil
 • Ask
 • Sälg

Diskuterade grenar

 • Björk

Bör inte ges alls på vintern då grenarna innehåller en hel del Xylitol som är giftigt. Även under de andra årstiderna bör man absolut vara försiktig med detta trädslag. En överdos kan leda till tex trumsjuka som ofta slutar med döden.

 • Barrträd

Dessa träd är bra C-vitamintillskott och kan med fördel ges på vinterhalvåret. Skall ges i sparsamma mängder då barren innehåller syra som kaninens lilla mage inte klarar av i för stor dos. Kungsgran ska man inte ge kaninen, det är giftigt.

 • Körsbär

Detta trädslag är debatterat. Antagligen finns det vissa sorter som inte är så bra medans andra är bra, har inte kunnat hitta vidare källor men ni bör veta att spekulationer finns. 

Giftiga

 • Björk (på vintern)
 • Idegran
 • Gullregn

Text och foto: Emma Almquist (Malin Henrikssons år2020)
Hämta från Kaninmagazinet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *