Nisse är vår senaste gäst som stannar hos oss i veckor

Följa kaningästens takt

Vi har nu haft möjlighet att ha många olika kaningäster i vårt pensionat. Vi har även alla våra egna vuxna kaniner som kaninungar.

Den stora erfarenheten som alla dessa unika kaniner som gäster versa kaningårdens kaniner har fört med sig är att alla har sin egna personlighet. Ingen kanin är den andra lik och det upplever jag att det visar de ganska snabbt. Att vara gäst i vårt pensionat allt ifrån några dagar till några veckor medföljer såklart ny tillfällig miljöombyte, kaninen får höra nya obekanta röster och alla nya dofter från oss människor som ska ta hand om gästen, dofter ifrån andra kaniner, nya sätt att bli lyft på och omhållen, ny hösmak och så mycket mer, har för en del av kaninerna en väldigt stor påverkan.

Det är inte inte väldigt ofta att vi ganska snabbt märker av detta hos vår gäst och då är det otroligt viktigt att vi ”skyndar långsamt”. Vi måste då följa kaninens takt och vänta in, röra oss och prata lugnandet med kaninen, finnas där men också respektera kaningästens beteende när han/hon visar att få bli lämnad i fred. Vi måste ge gästen möjlighet att få lukta in den nya doften som vår närvaro innebär och jobba på en tillit oss emellan, och ibland får man börja med ett fingerstryk ovanför nosen eller på ryggen. Ena dagen kanske gästen tillåter oss att smeka honom/henne helt över huvud och rygg som att få härlig mysig massage. Och här är vår erfarenhet att kaningästen visar väldigt tydligt genom kroppsspråket om det uppskattas eller inte. Ena dagen är det okej för kaninen att vi får göra, medans nästa gång så är det inte alls okej. Vi respekterar alla kaninens val, dennes integritet och dess revir, som ändå bli ett intrång hos kaninen varje gång, så fort vi lägger in grenar, ta bort gamla grenar, städar i buren, tömmer toalåda etc. Och en del kaniner föredrar sin stora bur och vill kanske inte alls ut på rastgården eller beteshage. Det handlar också om, vad de är vana vid.

Att vara kaningårds- och pensionatsägare (som hela familjen är) innebär att jobba på att vinna kaninens tillit. Ibland går det fort att få, men ibland tar det sin tid och det är också okej. Det får ta den tid det tar helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *